Soli deo Gloria - AAVV 5 стр.


Aquesta visió medieval havia rebut la influència del dualisme grec que veia una contradicció entre la realitat física i lespiritual i, en afirmar la superioritat de lespiritual, va restar valor i més bé va arribar a menysprear lactivitat que tenia a veure amb la matèria. Pel que fa a aquesta qüestió, el teòleg reformat Emil Brunner ens recorda:

Ací tenim una clau de la teologia i lespiritualitat protestant formulada per Calví. En reaccionar contra lascetisme i el monaquisme medievals no és que Calví estiga afirmant un materialisme cras. Per a Calví, lésser humà, en ser tocat i redimit per Jesucrist reorienta la seua vida en obediència a Déu. Veu la seua pròpia vida i el seu treball com a compliment de la voluntat de Déu. Lespiritualitat protestant és un fet, però no es viu en el retir dun convent, es viu en el món enmig de lactivitat diària. Per la mateixa raó els laics, els membres de lEsglésia que són camperols, treballadors, artesans o professionals, poden participar en el culte de lEsglésia i tindre responsabilitats en la vida de la comunitat cristiana. No són en cap sentit inferiors als monjos o als sacerdots.

Biéler sosté que és en el tema del comerç dels diners en el que el pensament econòmic de Calví ha demostrat ser, alhora, el més perspicaç i revolucionari. Lescolàstica, seguint Aristòtil, considerava il·lícit el préstec de diners per a cobrar interessos. El concili de Nicea en lany 775 ho decretà així i molts papes posteriors i concilis tornaren a formular el principi. Tanmateix la regla admetia nombroses excepcions:

CALVÍ I LA LLUITA PER LA JUSTÍCIA

«Hi ha qui estaria satisfet per tal de traure algun benefici en matar a alguna persona que està al seu servei en menys de tres dies. Però al contrari, Déu ens declara que és necessari tractar amb humanitat als qui treballen per a nosaltres, perquè aquests no es troben carregats en excés sinó que puguen continuar treballant i tinguen ocasió de donar gràcies a Déu per la seua feina... Déu vol corregir la crueltat dels rics que empren a pobres sense recompensar-los per les seues tasques.»

A més, Calví ofereix un concepte de salari comprensible solament des del punt de vista de la seua teologia. Per a ell la remuneració que rebem pel nostre treball ens la dóna Déu i ens la dóna per la gràcia:

Calví, per lexperiència que li tocava viure a Ginebra, sabia que quan el mercat de treball estava saturat els rics podien disminuir el nivell dels sous per davall del que permet subsistir a una persona i a la seua família. Diu Calví al respecte:

Per absorbir aquesta massa de refugiats la ciutat va haver denfrontar-se amb una tasca de dimensions colossals. Pocs dels refugiats pertanyien a la noblesa o a la burgesia adinerada. La immensa majoria eren artesans de les anomenades «classes baixes».

Els governants de Ginebra havien legislat sobre la duració de la jornada de treball i fixat que el diumenge fóra declarat festiu, tot i que també se suprimiren moltes festes religioses. Però ¿com sajudava als qui no tenien treball per eixe creixement inusual de la població migrant? Els historiadors ens recorden que Calví va afrontar els problemes amb lucidesa i enginy. En els seus escrits i missatges, així com en les seues exhortacions als grups governants, Calví tracta la formació professional dels joves i la readaptació dels adults a nous treballs. Diu Biéler:

LA REFORMA I EL DESENVOLUPAMENT CIENTÍFIC

A propòsit dEuropa i el seu paper al món, el teòleg Lesslie Newbigin es fa una pregunta important. Ens recorda duna banda que les forces, creences i tècniques que estan impulsant la humanitat en eixe procés que hui anomenem globalització han tingut el seu origen en aquesta part del món que anomenem Europa. Aquest continent va estar exposat com cap altre a la influència de la fe cristiana i, després de la Reforma, a lempremta directa de la Bíblia. Newbigin ens recorda també que, històricament, hi ha hagut altres fites humanes gens menyspreables, com ara, un notable comerç àrab des de la remota antiguitat, una filosofia mil·lenària a lÍndia o un desenvolupament tècnic a Xina, de manera que no es pot dir que eixos pobles i races no tinguen un geni capaç de crear cultures dalt nivell. Per tant, linflux dallò europeu no es deu a factors de major intel·ligència o talent. La tesi de Newbigin és doncs que el lideratge europeu occidental no hagués esdevingut si Europa no shagués alliberat de les urpes de la cosmovisió aristotèlica.

Назад Дальше