Soli deo Gloria - AAVV 6 стр.


LA REFORMA I EL DESENVOLUPAMENT CIENTÍFIC

A propòsit dEuropa i el seu paper al món, el teòleg Lesslie Newbigin es fa una pregunta important. Ens recorda duna banda que les forces, creences i tècniques que estan impulsant la humanitat en eixe procés que hui anomenem globalització han tingut el seu origen en aquesta part del món que anomenem Europa. Aquest continent va estar exposat com cap altre a la influència de la fe cristiana i, després de la Reforma, a lempremta directa de la Bíblia. Newbigin ens recorda també que, històricament, hi ha hagut altres fites humanes gens menyspreables, com ara, un notable comerç àrab des de la remota antiguitat, una filosofia mil·lenària a lÍndia o un desenvolupament tècnic a Xina, de manera que no es pot dir que eixos pobles i races no tinguen un geni capaç de crear cultures dalt nivell. Per tant, linflux dallò europeu no es deu a factors de major intel·ligència o talent. La tesi de Newbigin és doncs que el lideratge europeu occidental no hagués esdevingut si Europa no shagués alliberat de les urpes de la cosmovisió aristotèlica.

CONCLUSIÓ

Al segle xvi els humanistes com Erasme o Joan Lluís Vives proposaren una reflexió de tipus utòpic sobre lideal de societat junt a les virtuts que concebien com a desitjables. Calví no solament va enunciar eixos ideals, sinó que en lescala menor de la comunitat cristiana i en lescala intermèdia de la seua vida ciutadana a Ginebra creà usos, hàbits i institucions que generaren els elements que feren possible algunes de les realitats amb les quals els utopistes somiaven.

Amb Calví, la vida social i econòmica passa a ser objecte de reflexió a lEsglésia i al si mateix de la teologia, passa a tindre sentit dins una visió àmplia que pren elements de la Bíblia amb una nova força. Com diu André Biéler, Calví va forjar un nou humanisme que és profundament espiritual però també profundament humà i social. Un humanisme que, partint de la devoció a Déu, va donar lloc a una pràctica social i econòmica revolucionària.

Calví no volia que sorgira un calvinisme, no volia glòria per a si mateix. Havia viscut austerament i expressà la seua voluntat que a la seua mort el sepultaren com a qualsevol altra persona creient de Ginebra, sense pompa, en el cementeri comú i sense cap senyal. Calví va morir el 27 de maig de 1564, desgastat per les seues malalties físiques però també per les pressions que pesaven sobre ell.

Justo González ens recorda que al segle xvii sorgiren debats i disputes entre calvinistes. Així es va desenvolupar el que arribaria a ser una «ortodòxia calvinista», en la qual destacaven doctrines com la depravació total del gènere humà, la gràcia irresistible, la predestinació, el sacrifici expiatori de Jesucrist limitat als electes i la perseverança dels sants.

Calví va fer teologia retornant a lEscriptura i, al mateix temps, responent a les preguntes que li plantejava la seua situació vital i històrica. En recordar la seua contribució al sorgiment de lEuropa moderna i agrair a Déu pel que això significa, no crec que hàgem de dedicar-nos a la difusió o a la imposició del pensament teològic que ell forjà. Més bé hem descoltar les preguntes del nostre temps i veure les possibilitats de la nostra presència cristiana i, retornant a la Bíblia, intentar respondre-hi, amb una forma de viure i un pensament que articule el que és el missatge bíblic per a hui.

BIBLIOGRAFIA

BIÉLER, André (1973): El humanismo social de Calvino, Buenos Aires, Escatón.

(2005): Calvins Economic and Social Thought, Ginebra, World Council of Churches.

BOUWSMA, William J. (1988): John Calvin. A Sixteenth Century Portrait, Nova York, Oxford University Press.

BRUNNER, Emil (1949): Christianity and Civilization, Nova York, Charles Scribners.

CERVANTES-ORTIZ, Leopoldo (ed.) (2009): Juan Calvino. Su vida y obra a 500 años de su nacimiento, Barcelona, CLIE.

COSTER, Bernard (1997): «La ética protestante y el espíritu del capitalismo», Síntesis, nº 1.

BRUNNER, Emil (1949): Christianity and Civilization, Nova York, Charles Scribners.

CERVANTES-ORTIZ, Leopoldo (ed.) (2009): Juan Calvino. Su vida y obra a 500 años de su nacimiento, Barcelona, CLIE.

COSTER, Bernard (1997): «La ética protestante y el espíritu del capitalismo», Síntesis, nº 1.

ESCOBAR, Samuel (1999): Tiempo de misión, Guatemala, Semilla-CLARA.

FANFANI, Amintore (1958): Catolicismo y protestantismo en la génesis del capitalismo, Madrid, Rialp.

GARCÍA alonso, Marta (2008): La teología política de Calvino, Barcelona, Anthropos. (2009): Calvino (1509-1564), Madrid, Ediciones del Orto.

GONZÁLEZ, Justo L. (ed.) (2004): Diccionario ilustrado de intérpretes de la fe, Terrassa, CLIE,

GRAHAM, W. Fred (1971): The Constructive Revolutionary. John Calvin & His Socio-Economic Impact, Richmond, John Knox Press.

HUIZINGA, Johan (1971): El otoño de la edad media, Madrid, Revista de Occidente.

NEWBINGIN, Lesslie (1966): Honest Religion for Secular Man, SCM.


Назад Дальше