Soli deo Gloria - AAVV 9 стр.


Amb independència de la seua utilitat per a la causa protestant, cal subratllar el paper polític que juga el sistema educatiu calvinista en la consolidació duna República independent governada per ciutadans altament instruïts.

En aquest sentit es pronuncien els estudis contemporanis quan apunten al calvinisme, «a les seues tècniques disciplinàries i estratègies» i a la «infraestructura de govern religiós i control social» que Calví i els seus seguidors crearen a Ginebra, com a element clau per a explicar la formació de lEstat modern.

A diferència daltres estudis, de caràcter hagiogràfic, tampoc podríem atribuir la perseverança de Ginebra en la seua independència com a República i en la seua consolidació com a Estat a lexclusiu treball de Calví. Seríem aleshores massa injustos amb els seus rivals polítics, els mal anomenats llibertins en els escrits calvinistes.

En efecte i, enfront del que donen a entendre els escrits del reformador-legislador, Calví no es troba a la seua arribada a Ginebra amb una ciutat sumida en el caos i les tenebres. El juí teològic del Reformador no ens deu fer perdre de vista la fortalesa i larrelament amb que comptava la Comuna de Ginebra, fins i tot en el període anterior a la Reforma. En cas contrari, resultaria inclús difícil dexplicar la rapidesa amb què la ciutat decidí sumar-se a la causa protestant i la facilitat amb què lúltim bisbe de Ginebra, Pierre de la Baume, fou expulsat en 1532.

Lestructura política dels síndics i els quatre Consells es trobava ja desenvolupada i recolzada per una llarga tradició secular a larribada de Calví a Ginebra. Es tracta dun complicat sistema institucional que assegurava als xicotets patricis de Ginebra, presents i elegits per cooptació en els tres Consells reduïts, la preponderància sobre el conjunt dhabitants masculins de la ciutat, als quals es reconeixen drets polítics i tenen una important quota de participació política en el Consell General (elegien directament els síndics).

Dins la ciutat, Calví no ha de lluitar amb partidaris de prínceps ni de bisbes armats de prerrogatives divines, sinó amb ferms defensors del caràcter republicà del govern de la ciutat, que veuen en el govern de lEvangeli de Calví una amenaça a la pluralitat de motivacions de les velles famílies burgeses assentades a la ciutat des de temps antic.

Personatges com Jean Philippe, membre del grup probernés i carismàtic capitost popular, el clan dels Berthelier, el patriarca del qual havia mort com a màrtir en la lluita per la independència ginebrina enfront dels Savoia en 1519, o la família Perrin, se succeiran al cap daquest grup designat alternativament i segons designadors i intencions, com el dels articulants, perrinistes, llibertins o fills de Ginebra.

La intenció daquestes famílies, en contacte comercial amb Friburg, Berna, Zuric o Estrasburg era que, una vegada expulsat el príncep-bisbe de la Casa dels Savoia, Ginebra mantinguera una posició pragmàtica i independent de credos religiosos per poder alternar i renovar les aliances amb les repúbliques i regnes de major mida que la rodejaven, explotant així al màxim les seues possibilitats econòmiques i polítiques.

Daltra banda, el control que lEsglésia de Calví estableix sobre els seus credos, les seues activitats econòmiques, les seues relacions fora de la ciutat i el seu oci es torna insuportable per a aquests burgesos de ledat moderna que, en mentalitat, es van acostant progressivament a la burgesia liberal del nostre segle.

La segona, posició que també mereixeria el qualificatiu de republicana, discrepa de la primera en allò que té a veure amb lús polític de la religió. La comparteixen els burgesos ginebrins que odien que el Reformador i els seus correligionaris teologitzen i moralitzen lesfera pública i privada duna ciutat en la qual, fins a la seua arribada i inclús davall la suau tirania del bisbe, es respirava lambient de relaxació i laxitud moral que caracteritza a tota ciutat de comerciants. Aquesta concepció serà heretada per la Illustració laïcitzant dels Holbach o Voltaire.

El fet que, en el temps que ens ha tocat viure, no puguem sinó veure amb simpatia a aquests llibertins entre cometes, no hauria datemptar contra el deure intel·lectual de ser magnànims amb els qui, en aquell temps, lligaven la subsistència de la República a lexistència duna creença religiosa compartida pels habitants de la ciutat o nació.

Per als ciutadans que seguien Calví, prerousseaunians en certa manera, per a assegurar la vida independent de la pàtria, a les llibertats polítiques adquirides pels ginebrins després duna lluita secular contra prínceps i nobles havia de sumar-se una disciplina moral, un grau de virtut capaç de fer el ciutadà immune a suborns i ingerències estrangeres. La tasca legislativa de Calví, la necessitat de la qual és teoritzada per Rousseau en el capítol dEl Contracte social dedicat a la censura, vindria a omplir aquest buit a la ciutat alpina.

¿Hagués pogut una ciutat governada per gents tèbies en matèries de religió resistir a les pressions de catòlics, zwinglians i luterans sense comprometre la seua independència? No ho sabem, i la victòria de la proposta calvinista tampoc és àrbitre competent en matèria de veritat històrica.

¿Hagués pogut una ciutat governada per gents tèbies en matèries de religió resistir a les pressions de catòlics, zwinglians i luterans sense comprometre la seua independència? No ho sabem, i la victòria de la proposta calvinista tampoc és àrbitre competent en matèria de veritat històrica.

La publicació, prevista per als pròxims anys, dels Registres del Consell de Ginebra en lèpoca de Calví ens ajudarà, sens dubte, a comprendre molt millor la diversitat de posicions ideològiques presents a Ginebra i a les ciutats suïsses que comptaven amb una llarga experiència dautogovern amb anterioritat a la Reforma.

Si fins ara la investigació historiogràfica havia pres com a peça clau els Registres del Consistori, recuperats per Kingdon i Bergier a la dècada de 1960, linterés dels Registres del Consell, del qual fins ara (2009) sols shan publicat els volums que cobreixen el període 1536-1539, donarà veu als ciutadans i burgesos ginebrins que soposaren al control moral, religiós i polític que Calví exercí a Ginebra des de la institució del Consistori en 1541. Fins al moment, sols els havíem vist desfilar com a víctimes duna censura inquisitorial en els processos del Consistori. En els anys vinents, quan finalment puguem comptar amb el relat complet de les vicissituds esdevingudes al si dels Consells ginebrins, els enemics de Calví apareixeran en tota la seua grandesa: impulsors ells mateixos daccions polítiques concretes, perseguidors en algunes ocasions i perseguits en altres, seguint un ritme polític marcat per les eleccions anuals del Consell General, assemblea de la totalitat de ciutadans i burgesos.

Aquests nous materials historiogràfics no rebaixaran, de cap manera, la dignitat del ministeri de Calví a Ginebra, sinó que, humanitzant-lo, palesaran la seua capacitat intellectual per fer duna xicoteta ciutat de deu-mil ànimes el centre espiritual del món reformat. El fet que Ginebra siga el lloc principal de refugi per als nobles i els capitals financers protestants que fugen de la persecució a França, no debades acabarà fent majoritari a la ciutat el partit que creu possible un govern independent de la ciutat no tutelat per Berna.


Назад Дальше