La ignomínia de l'oblit - Carles Xavier Senso i Vila 3 стр.


Una història ns ara desconeguda que mai ha tingut el suport de les institucions espanyoles per a ser restituïda, malgrat que aquests riberencs representen la defensa més heroica de la democràcia com tots els altres republicans i republicanes que van eixir a lexili i van seguir lluitant en altres països. Suposen els fonaments del model que es viu en lactualitat. Milers de veïns i veïnes de la comarca riberenca van haver de deixar les seues cases i la majoria de les seues propietats (a més de les seues vides) per exiliar-se, majoritàriament a França. El territori republicà es va anar reduint per lavanç de les tropes franquistes, secundades pels règims feixista de Mussolini i nazi de Hitler. Lextermini va ser massiu i lexèrcit de Franco va anihilar bona part de la població espanyola, protagonitzant judicis sumaris sense la menor garantia legal i afusellaments massius. Per als republicans que van poder fugir (molts dells malgrat no tenir la menor vinculació política), la vida no els va oferir tampoc dies fàcils. El govern francès els va rebre a desgana i els va amuntegar en camps de concentració com Argelers, Gurs, Sant Cebrià de Rosselló, Barcarès, Septfonds o Ribesaltes. Segons defensa la professora Rosa Torán:


Alliberats esperant lexèrcit americà (5-7 de maig del 1945). (Foto de Francesc Boix)


Construcció de Mauthausen en la qual participaren veïns de la Ribera. (Foto cedida pel fons de lAmical de Mauthausen)

Construcció de Mauthausen en la qual participaren veïns de la Ribera. (Foto cedida pel fons de lAmical de Mauthausen)


Edicis dobra situats a lexterior del camp de presoners, que servien dallotjament dels ocials de les SS destinats a Gusen. (Foto cedida pel fons de lAmical de Mauthausen)

Lesquematització de les dades globals permet observar clarament dues etapes quant a les condicions viscudes pels riberencs als camps. En els dos primers anys denclaustrament es produeixen el major nombre de morts, i la supervivència suposava una excepció, pràcticament un miracle. De fet, dels vint-i-nou veïns de la Ribera que van ser internats abans del 1942, només en van sobreviure 7 (Bernardo Lairón, Ramón Albargues, Francisco Boluda, Manuel Nebot, Benedicto Vallés, Máximo Hernández i Rafael Sivera). La majoria de les defuncions es van produir a Gusen (Alta Àustria), amb altres casos signicatius encara que de manera esporàdica al Castell de Hartheim i al comando Ternberg. Les dures condicions de vida a les quals es veien sotmesos els presos, així com la necessitat de les SS dinternar nous presoners, van obligar a intensicar els processos danihilació, emmarcats, a més, en alguns dels hiverns més extrems de la dècada. A partir del 1942 (el primer internament amb protagonisme riberenc en aquest any es produeix a la de juny) la «sort» dels veïns de la comarca va canviar radicalment i els presoners van aconseguir majoritàriament arribar amb vida al nal de la contesa mundial. Mentre que en la primera època els riberencs van acabar enclaustrats a Mauthausen, en la segona etapa registrada a partir del 1942 van ser internats majoritàriament a Buchenwald, tot i que excepcionalment també a Neue Bremm (Joaquín Olaso), Ravensbrück (Virtudes Cuevas) o Dachau (Francisco Peris). Dels nou riberencs desplaçats a camps danihilació nazis a partir del 1942, set van aconseguir eixir-ne amb vida; lalberiqueny Vicente Vila hi va morir i no existeixen dades de lalzireny Francisco Peris. Per tant, sobserven dues etapes dissociades per la diferent intensitat de la mortalitat, amb una primera època de radicalitat pràcticament absoluta, centrada en els anys 1940 i 1941, i una segona època iniciada el 1942, en la qual els riberencs, internats principalment a Buchenwald, van poder superar-ho i eixir-ne amb vida.

Els republicans espanyols foren observats com un dels grups de presoners més solidaris, amb una important capacitat militar i una experiència prèvia en camps de concentració que els féu adaptar-se millor que altres grups. Europeus daltres indrets els observaren, a escala genèrica, com a educats, empàtics i valents, a més de com un grup unit que defensava cadascun dels seus membres:

Назад Дальше