Senyors, bandolers i vassalls - AAVV 6 стр.


El marqués de Llombai saplegà a Barcelona el 23 dagost, havent passat juraments en el camí a Tortosa i Tarragona; procediment que, sens dubte, va haver de repetir a la capital del Principat. Tampoc no hi arribà sol. Lacompanyaven la seua muller, els seus fills, la seua cunyada i Onofre Martínez, secretari i capellà de la família. Les evidents mancances de les dependències reials feren que sinstal·lés al palau de lArdiaca.

Malgrat que havia estat signada la Treva de Niça amb Francesc I, i allò conferia certa tranquil·litat al si de la Monarquia Hispànica, val a dir que assumia lencàrrec imperial en un moment delicat. Duna banda, la defunció de lemperadriu i la necessitat de Carles V datendre la seua gegantina herència precipità la primera regència això sí, nominal del príncep Felip, la qual gairebé coincideix amb lestada del marqués de Llombai a terres del Principat. Daltra banda, també seria una etapa complicada per a la institució virregnal, puix que comptava amb uns instruments de poder i mitjans financers bastant frugals i encara estaven per as-sentar-se procediments i competències: tot just com passava en altres contrades. Emperò, a més, en el cas de Catalunya se nafegia el desori subsegüent a lacefàlia política, la difícil conjuntura econòmica i el potencial desestabilitzador de la frontera, en ser aquest un territori immediat a França i a la mar Mediterrània.

En termes generals, la lloctinència general de Catalunya no era una dignitat precisament delejada per les retribucions ofertes, ni pel prestigi del càrrec, ni per la comoditat del seu govern. De primeres, lautoritat efectiva del virrei es trobava sovint destorbada per un accentuat nombre de districtes jurisdiccionals. En eixe sentit, potser el més perceptible fóra la separació jurídica del Principat dels comtats del Rosselló i la Cerdanya, emperò hi era també la fragmentació territorial pròpia de lAntic Règim; això és, lexistència de senyories laiques i eclesiàstiques amb competències privatives. En segon lloc, caldria també fer referència a la mancança duns aparells fiscals funcionals o a duna estructura institucionalitzada de govern vertaderament eficaç i sense interferències.

Per tant, deixant de costat la qüestió de la frontera amb França, els dos grans assumptes als que va haver de fer front el marqués de Llombai entre 1539 i 1543 van estar el corsarisme i el bandolerisme. Comencem per parlar-ne dels corsaris, això és, els qui havien obtingut una patent de cors i per tant obeïen els interessos dun ens territorial alhora que en rebien suport. Si bé el cors medieval sembla que es caracteritzà més per les incursions dels vaixells catalano-aragone-sos en tant que potència destacada de la Mediterrània sobre els dominis del nord dÀfrica, més que no pas al contrari, laparició de lImperi otomà, la translació econòmica i la política exterior de la Monarquia Hispànica acabaren per canviar les tornes.

És per ço que des de linici de ledat moderna a làmbit mediterrani cada cop més perifèric shagué danar posant en marxa el remei de lautodefensa, la qual no havia sinó de recaure en les mans de les autoritats autòctones. En eixe sentit, els Habsburg van optar per concentrar el seu potencial marítim en moments concrets sobre enclavaments específics, però alhora hi traspua lincapacitat dels mitjans de poder reials per defensar els seus súbdits de forma coordinada. Els vestigis generalment més evidents daquesta política sobre el litoral potser siguen les ruïnes de torres i baluards que encara hui disseminades en el paisatge romanen dempeus. No obstant això, a lhora de referir-sen a lautodefensa caldria parlar-ne també de lús de galeres clar, quan sen podia disposar dalguna o de colles dhòmens, milícies i sometents que sovint van fer front als corsaris.

En un altre ordre de coses, però paral·lelament, hi era el problema del bandidatge. Cal dir però que en evocar els bandolers del segle XVI, més que datracadors i lladres de camí en el sentit actual i potser mitificat del terme, hauríem de referir-nos a un munt de partidaris duna facció; això és, persones de totes les extraccions socials que feien costat a un cap de bàndol (normalment un ciutadà, un cavaller o un senyor de vassalls) a lhora dencarar-se amb un altre aplec de gent de semblants característiques.

En un altre ordre de coses, però paral·lelament, hi era el problema del bandidatge. Cal dir però que en evocar els bandolers del segle XVI, més que datracadors i lladres de camí en el sentit actual i potser mitificat del terme, hauríem de referir-nos a un munt de partidaris duna facció; això és, persones de totes les extraccions socials que feien costat a un cap de bàndol (normalment un ciutadà, un cavaller o un senyor de vassalls) a lhora dencarar-se amb un altre aplec de gent de semblants característiques.

I diguem-ho clar: això era possible en tant que el recurs a la violència privada havia estat un procediment plenament legal des de ledat mitjana i encara estava vigent arreu dels territoris europeus al principi de ledat moderna. El que estava canviant, però, era el discurs social sobre la violència; don es pot inferir la seua repressió a mans dunes noves monarquies cada cop més interessades en augmentar el seu protagonisme en assumptes de justícia.

Sense anar més lluny, tot just després de jurar el càrrec de lloctinent a Tortosa, el I marqués de Llombai va haver dintervenir a la ciutat de lEbre, fent pres Onofre Oliver de Boteller, fill de lanterior:

Назад Дальше