Compte i raó - Vicent Giménez Chornet 12 стр.


Laltra contribució de lesglésia a mantenir el gran endeutament de la ciutat és la seua continuada oposició a la rebaixa de Tinterés dels censos. La ciutat demanava al monarca, com a mesura elemental per reduir els efectes de lendeutament en la hisenda municipal, disposicions que obligaren per Ilei a fixar una taxa més baixa en les pensions dels censals, però lesglésia, com a principal interessada, soposava a qué qualsevol disposició monárquica simmiscira en el patrimoni eclesiàstic.

Les altres mesures de reducció dels censals cal veure-les com una conquesta dels principáis beneficiats, els municipis, i com la prevenció duna possible pujada del tipus dels interessos davant lescassesa de capitals, com augura una societat econòmicament deprimida.

PAGAMENTS DE CENSALS (1536-1537)


PAGAMENTS DE CENSALS (1536-1537)


La suspensió de pagament de pensions a la ciutat de València i a la resta de poblacions ara es resol duna forma diferent a la practicada durant ledat mitjana. Recorfdem que en aquella època la voluntat dels rendistes era lexpropiació dels béns dels veïns execucions per tal de satisfer els pagaments, fenomen comprénsible, com hem dit, si considerem que els rendistes no eren veïns dels municipis deutors. Ara bé, la sociologia ha canviat i a la ciutat de València, com a la resta dels principals municipis, els rendistes són principalment veïns seus, així que no té cap sentit aplicar-hi les disposicions medievals dels Trastàmara sobre la realització dexecucions. La solució ara està en una sèrie de concòrdies entre els creditors censalistes i els municipis, en les quals els creditors deixen perdre alguns beneficis económics per tal de poder recuperar, al més aviat possible, la seua renda i el seu capital.

Назад Дальше