Compte i raó - Vicent Giménez Chornet 3 стр.


Dins de la contribució general estava la contribució particular, també anomenada sisat, a tocar de la ciutat i amb una distància duna llegua al seu voltant, aproximadament. Aquesta zona, sotmesa a la fiscalitat municipal, estava dividida administrativament en quatre quarters o districtes: Benimaclet, Campanar, Patraix i Russafa, en els quals també shavien format nuclis senyorials amb la jurisdicció alfonsina, encara que la ciutat conservava lalta jurisdicció. Junt amb els quarters hi havia alguns ravals i llogarets que depenien administrativament de la ciutat, és a dir, estaven sotmesos al mateix regiment, mentre que la resta de les poblacions posseïen el seu propi ajuntament per al govern local.

PoblePropietariJurisdiccióQuarter de RussafaRussafaRaval (Reialenc)ReialAlfafarMarqués de BoylAlfonsinaLlocnou de la CoronaMarqués de BoylAlfonsinaSedaví/S. ClementeNAntoni BarradasAlfonsinaQuarter de PatraixPatraixDuc dArcosAlfonsinaCarrer S. VicentRaval (Reialenc)ReialVistabellaLlogaret (Reialenc)ReialCarrer de QuartRaval (Reialenc)ReialBenetússerMarqués de DosaigüesAlfonsinaPaiportaComte de PeñaflorAlfonsinaFrancos Lugar NuevoComte de PeñaflorAlfonsinaQuarter de CampanarCampanarRaval (Reialenc)ReialBurjassotCol·legi del PatriarcaAlfonsinaBeniferriComte de ParcentAlfonsinaMassarrojosLlogaret (Reialenc)ReialCarrer SaguntRaval (Reialenc)ReialMarxalenesRaval (Reialenc)ReialCamí de MontcadaRaval (Reialenc)ReialParroq de CarpesaRaval (Reialenc)ReialBenicalapRaval (Reialenc)ReialCases de BarcenaRaval (Reialenc)ReialTavernes BlanquesConvent dels Gerònims (Gandia)PedàniaQuarter de BenimacletBenimacletCapítol de ValènciaPedàniaParroq. S. EstebanRaval (Reialenc)ReialAlboraiaLlogaret (Reialenc)ReialCarrer R. AlmàsseraRaval (Reialenc)ReialAlmàsseraComte de ParcentAlfonsinaOrriolsConvent dels Gerònims (Gandia)PedàniaParroq. S. SalvadorRaval (Reialenc)ReialParroq. S. TomàsRaval (Reialenc)ReialEl Grau, port marLlogaret (Reialenc)ReialParroq. S. LlorençRaval (Reialenc)ReialTerritori fora dels QuartersCases Bàrcena de la mà esquerraRaval (Reialenc)ReialAlbuixecLlogaret (Reialenc)ReialMaquellaLlogaret (Reialenc)ReialRafalellLlogaret (Reialenc)ReialTeuladellaLlogaret (Reialenc)Reial

Ateses aquestes relacions veiem que la contribució particular compren 38 nuclis urbans i que la contribució general en comprén 47. Així, el terme general de la ciutat de València, en el segle XVIII, és un laberint administratiu i jurisdiccional que sha format perquè la monarquia foral ha portat a terme una progressiva alienació de les seues jurisdiccions a favor dels senyors territorials. De tots els pobles de la contribució general daquest moment sols tres eren de reialenc: Foios, Sagunt i Meliana. Un altre pertanyia a la ciutat de València, la Pobla de Farnals, ciutat que a més, compartia la propietat del Puig amb el marqués de Benavites. La resta dels nuclis urbans estava repartida entre la noblesa, la Seu de València, convents, ordes religiosos i col·legis.

Malgrat lexistència de mollons, la territorialitat de la ciutat no es limitava al terme general marcai per aquests, la seua influència anava més enllà.

Malgrat que aquesta legislació medieval dels segles XIII i XIV va defensar el dret demprius i va lluitar contra les vedes realitzades pels senyors territorials, el fet és que en segles posteriors, i amb llicències reials, shan desenvolupat en molts municipis zones vedades i bovalars, tot i que van restar espais comunals als quals podien anar els veïns.

La relació entre els drets i privilegis antics i el segle XVIII quan la ciutat sol·licita la confirmació daquests queda ben palesa en la part següent de linforme municipal de 1768:

Pot semblar un anacronisme que la ciutat reivindique en el segle XVIII uns privilegis tan antics, però no ho és. Aquestes prerrogatives són la base legal per a continuar mantenint una potència territorial sobre tot el regne que garantesca lavituallament de la ciutat a un cost més baix i assegure la regularitat de tenir uns mercats assortits. De la mateixa manera, els privilegis permeten la defensa, en els tribunals, de tots aquells plets que són instats per les comunitats rurals, les quals es veuen afectades per les desfetes dels ramats pertanyents als abastadors de carn a la ciutat. És, a la fi, la base territorial duna potència local o prepotència que està per damunt de la resta de les ciutats del regne, factor que ajuda a entendre lenorme capital que correspon a la hisenda de València.

Definir i aclarir què entenem per béns propis i què per arbitris és una qüestió que considerem fonamental ja que la concepció ha variat des de lAntic Règim fins a lactualitat i, malauradament, molts treballs sobre hisendes locals shan realitzat aplicant uns conceptes antics a unes paraules de significat modem sense tenir, de fet, cap relació una cosa amb una altra. Açò ha estat un error i una confusió des del punt de vista metodològic, com observarem tot seguit.

Atés açò, on és la diferència entre els propis del concepte antic i els propis dels concepte modern? La diferència es troba en què els propis de lantic règim, a més de fer referència a terres comunals i béns seents, són una sèrie de regalies que, en un principi, ostenta el senyor en el reialenc el rei i en el senyoriu lamo jurisdiccional, com les carnisseries, els molins, etc., qui posteriorment les atorgarà al municipi que disposará delles com a pròpies i sobre les quals crearà unes taxes impositives, amb la qual cosa la fiscalitat es considerarà també pròpia. Malgrat açò, la diferència entre propis i arbitris encara hi és, ja que els arbitris són considerats com la fiscalitat concedida temporalment pel rei al municipi, i els propis, en el concepte actual, no comprenen taxes fiscals sobre productes comerciats.

Назад Дальше