Compte i raó - Vicent Giménez Chornet 4 стр.


Atés açò, on és la diferència entre els propis del concepte antic i els propis dels concepte modern? La diferència es troba en què els propis de lantic règim, a més de fer referència a terres comunals i béns seents, són una sèrie de regalies que, en un principi, ostenta el senyor en el reialenc el rei i en el senyoriu lamo jurisdiccional, com les carnisseries, els molins, etc., qui posteriorment les atorgarà al municipi que disposará delles com a pròpies i sobre les quals crearà unes taxes impositives, amb la qual cosa la fiscalitat es considerarà també pròpia. Malgrat açò, la diferència entre propis i arbitris encara hi és, ja que els arbitris són considerats com la fiscalitat concedida temporalment pel rei al municipi, i els propis, en el concepte actual, no comprenen taxes fiscals sobre productes comerciats.

Aquest fet és important perquè manifesta que a lincipient municipi valencià la capacitat de la hisenda és derivada de la fiscalitat directa del repartiment de càrregues sobre els veïns i no dels impostos aplicats als productes comercials.

1. Impostos sobre les embarcacions que transiten pel port de València amb diferents valors fiscals segons el tipus de vaixell, dels llocs danada o darribada, i de les mercaderies. La taxa aplicada pot arribar fins a 50 lliures com en el cas de les naus de tres cobertes.

2. Impostos sobre el comerç, urbà del blat (aplicables a tota la contribució):

Els flequers o bescuiters paguen per sac de 8 fanecades de forment, 16 diners, és a dir, 2 diners per fanecada.

Tothom paga per la venda de forment 6 diners per cafís, Ilevat del forment que ve per mar.

Tothom paga per moldre forment en qualsevol molí, 6 diners per cafís.

Tothom paga per lextracció de forment de la ciutat i la seua contribució, 6 diners per cafís.

Els flequers o bescuiters paguen per cada quintar de farina que compren, 4 diners.

Tothom paga per compra o venda de farina, 2 diners per quintar.

3. Impostos sobre el comerç, urbà de cereals panís, dacsa, ordi i civada, làmbit dels quals és també tota la contribució.

4. Impostos sobre la carn (aplicables a tota la contribució):

Per cada lliura de moltó, cabró, ovella, cabra, porc fresc o salat, i cansalada, es paga un diner.

Per cada lliura de bou, vaca o vederla, es paga una mealla.

Per cada vedell venut sense pesar, es paguen 2 sous.

Per cada cabrit o anyell, es paguen 2 diners.

Per tal de fer viable aquest sistema impositiu els jurats i consellers disposaven de total autonomia per a imposar multes als defraudadors i, a més, gaudien de llibertat per esmenar i interpretar qualsevol cosa establerta que semblara dubtosa. La particularitat daquestes imposicions rau en la seua aplicació, ja que contribuïen totes les persones sense cap distinció, fins i tot les eclesiàstiques, les quals reivindicaran poc després no pagar impostos municipals adduint un principi dimmunitat.

Una altra qüestió és saber si la ciutat disposava de propis i si nobtenia alguna renda. És una mica difícil precisar si comptava amb propietats rústiques i urbanes durant lèpoca medieval, atesa la manca destudis adients en aquest moment històric. Malgrat açò, unes dades ens fan esment que la ciutat sí que tenia propietats:

No ens interessa continuar un seguiment detallat del patrimoni de la ciutat, només volem constatar que en el seu inici la ciutat disposava de rendes fiscals, rendes per multes, rendes per crèdits els censals que més endavant veurem i propietats rústiques i urbanes. Aquest model possibilita que la ciutat siga una institució econòmica important a la qual el rei ha de tenir en compte a lhora de demanar subsidis i préstecs. Aixi sentén també que la monarquia no tinga objeccions a lhora de facultar la ciutat duna autonomia fiscal i administrativa, ja que el municipi es constitueix en un recurs de la hisenda reial.

Ladministració dels recursos de la hisenda de la ciutat és lleugerament complexa, cosa que nha dificultat la investigació i ha contribuït a què hi haja un nombre tan reduït destudis que tracten el tema.

Назад Дальше