Compte i raó - Vicent Giménez Chornet 6 стр.


Si examinent aquestes xifres podem advertir-hi que entre el segle XIV i el XVI la quantitat dingressos ha augmentât, encara que sembla ser causa del finançament dels carregaments de censals. De tota manera, observem una pujada continuada del valor dels ingressos de la ciutat durant el segle XVI tret dalguns casos en qué disminueix, que deu continuar en el segle XVII, ja que la xifra réfèrent al segle XVII és molt superior.

VALOR ADQUISITIU DELS INGRESSOS


EVOLUCIÓ DEL VALOR ADQUISITIU


Les conclusions, atés aquest quadre, són ben diferents a les anteriorment exposades. El poder adquisitiu dels ingressos de la ciutat han minvat de forma considerable. No ens interessa tant constatar la xifra exacta de la disminució de lindex no tindria cap sentit aquesta exactitudcom dir que, a trets gênerais, lAjuntament de València no té el mateix poder economie en el segle XVI que en el segle XIV.

El fet queda més manifest si analitzem les rendes reals ingressades sensé tenir en compte el capital financer a qué sha de recórrer mitjançant carregaments de censals, endeutant la ciutat.

VALOR ADQUISITIU DE LES RENDES


VALOR ADQUISITIU DE LES RENDES (en lliures)


Aquestes fabuloses sumes carregades a censal són tan importais com les rendes de 1 a ciutat. Estem veient com leconomia municipal de València és complètement inopérant, és massa elevada la taxa de lendeutament a què ha de fer front cada any per tal de sufragar les despeses, principalment aquelles relacionades amb lavituallament.

Com pot advertir-se, tots els anys queden a deures a la ciutat tantes quantitats de lliures com sen carreguen a censal. Vist açò, ens preguntem: no deu ser que loligarquia local està interessada a mantenir el deute i poder invertir així en els censals que carrega la ciutat? No hi deu haver un sector de comerciants que no restitueixen a la ciutat els diners que els han prestat i uns oficials que senriqueixen a costes de les rendes de la ciutat?

APROXIMACIÓ A LESTRUCTURA DELS INGRESSOS DE LA CIUTAT Ingressos 1515-1516


Ingressos 1544-1545


Ingressos 1564-1565

Ingressos 1646


En el memorial de lany 1646 no figura la quantitat carregada de censals, per la qual cosa no podem saber quin és el valor que pot representar respecte de les rendes.

Estructuralment, en els ingressos poden advertir-se unes peculiaritats bàsiques:

Els crèdits capital carregat a censal representen una partida financera tan important com la resta de les rendes de la ciutat cosa que, en conseqüència, suposa que la ciutat está endeutant-se per damunt de les seues possibilitats. Així, sentén que des prés no puga fer front no sols al desendeutament, sinó tampoc al pagament dels interessos.

Peí que fa a les rendes, en la primera part del segle XVI observem que la més valuosa és la de la mercadería, seguida en importancia per la del tall, la cam i el vi, el qual progressivament augmentará de valor. El pa encara es troba fiscalment poc gravat respecte de la resta dels productes.

En el segle XVII restructura canvia, la mercadería i el tall perden importancia i el pes dels tributs recau fonamentalment sobre tres productes: la cam, el vi i el pa. Dhaver-hi una fiscalització més repartida entre els productes, com suposa la mercadería que grava transaccions comercials, es passa a una fiscalització basada en els articles bàsics de consum.

Les consignacions del rei devolució dels diners que li ha prestat la ciutat anteriorment tenen una major importància en el segle XVI que no en el XVII.

Per a efectuar lestudi de restructura de les despeses no disposent de dades referents a la segona meitat del segle XVI ni del segle XVII. Amb tot, restructura que hem élaborât, a partir de les dades de les clavaries presentades per Remedios Ferrero, són significatives.

APROXIMACIÓ A LESTRUCTURA DE LES DESPESES

Dues caractéristiques fonamentals es desprenen daquesta estructura:

Les despeses bàsiques de ladministració municipal no teñen gaire importancia i mai no representen cap gran valor econòmie. La ciutat compta amb suficient numerari, gràcies a les rendes, per a fer front als salaris dels oficials municipals i a les despeses ordinàries i extraordinàries.

Les despeses més quantioses es corresponen amb els préstecs per a lavituallament de la ciutat i a les càrregues de lendeutament. A més a més, entre aquests dos périodes les quantitats absolûtes per labast de blat i carn i pel pagament dels interessos dels crédits les pensions de censals sincrementen. En canvi el municipi amortitza un menor nombre de crédits els quitaments del capital del cens.

4 LA CIUTAT DE VALENCIA FORAL. CARACTERISTIQUES I PROBLEMES

No podem entendre perquè la ciutat de València durant el segle XVIII és el primer municipi quant a ingressos de la hisenda i alhora té unes greus dificultáis économiques, si no assenyalem primerament una sèrie de caractéristiques que la defineixen i, després, tot un seguit de problemes que mai no acaben de resoldres.

Назад Дальше