Compte i raó - Vicent Giménez Chornet 7 стр.


4 LA CIUTAT DE VALENCIA FORAL. CARACTERISTIQUES I PROBLEMES

No podem entendre perquè la ciutat de València durant el segle XVIII és el primer municipi quant a ingressos de la hisenda i alhora té unes greus dificultáis économiques, si no assenyalem primerament una sèrie de caractéristiques que la defineixen i, després, tot un seguit de problemes que mai no acaben de resoldres.

4.1.1 El potencial humà

La població està estretament relacionada amb els ingressos municipals en una època en la qual aquests provenen dels gravàmens o cises establerts sobre els productes de consum. Aquesta relació bàsica junt amb el fet que la població reunesca unes singularitats socioeconòmiques, com lalta concentració de mercaders o de nobles, deixa entreveure perqué els impostes sobre les transaccions comercials teñen una incidència positiva en lincrément del volum de les rendes municipals.

És ben palés que la concentració humana de la capital és molt superior a la de la resta de les ciutats més importants, les quals no arriben a sumar la quarta part del veinatge que té València. Però no és sols el nombre de veïns allò que dóna importància a la metròpoli, sinò la qualitat daquest veinat. Ala capital resideix loligarquía eclesiástica, Ielit aristocràtica del regne i un destacat nombre de la burgesia mercantil i artesana.

4.1.2 Un centre administratiu

A la ciutat de València se concentraven les principals institucions de govern de tot el regne excepte el Consell Suprem dAragó, que residia a la Cort, principalment a Madrid i els més importants organismes polítics i de justícia.

Tot aquest embolie que suposa ladministració de justicia concentrada a la ciutat de València comporta una gran quantitat de personal administratiu, a més de nombrosos procuradors i advocats que defensen les persones interessades, ja siguen de la mateixa urbs o del regne.

Tots aquests factors fan de València el centre administratiu per excellència del regne, fet que influeix en les seues dimensions demogràfiques.

4.1.3 Lactivitat econòmica

4.2.1 Pèrdua dautonomia

Назад Дальше