Pel que fa a les ambaixades, he intentat situar el lector interessat en el context de lèpoca i en el possible origen daquests escrits sense analitzar els seus continguts a nivell estilístic. Val a dir que, al meu entendre, i amb totes les reserves, aquestes obres no figuraven entre les favorites del mateix Pastor Aicart, que les considerava més bé un joc poètic, evidentment sense cap valor històric, que li servia per a participar en la vida social de la seua comarca i per a contribuir a la festa dels moros i cristians. No passa el mateix, per exemple, amb la seua obra crítica titulada La novela moderna, publicada el 1886 i amb la qual pretenia i va aconseguir irrompre en la polèmica que durant la dècada de 1880 va recórrer lEspanya literària i que no fou una altra que la derivada de lobra dEmilia Pardo Bazán titulada La cuestión palpitante. Pastor Aicart es mostrà crític amb el naturalisme i la seua obra li va permetre ser conegut pels més importants escriptors de lèpoca, des de la mateixa escriptora gallega fins a Valera, Pereda, Menéndez Pelayo o Pérez Galdós, per citar-ne alguns. Encara avui no hi ha cap estudi sobre literatura hispànica daquesta època, vinga del país que vinga, que no cite lobra de lescriptor valencià com una referència important.
A banda dels textos consultats a Beneixama, el treball mha dut a fer un exhaustiu recorregut per les més importants biblioteques i hemeroteques de València, Alacant, Múrcia o Barcelona. Hi he pogut consultar documents, llibres i articles de premsa que feien referència a lautor.
En tot moment he intentat recuperar els poemes i els articles que mhan semblat de més interés, però en aquest sentit la feina queda inacabada, ja que el volum de lobra de Pastor sobrepassa amb molt les possibilitats duna persona treballant, inclús de forma intensiva, durant lany de durada de la borsa destudi. Així i tot, shan recuperat molts textos desxifrats de vegades amb molta dificultat i no exempts tal vegada de possibles errades.
Aquestes línies em serveixen per a encetar el capítol dagraïments, sempre necessaris perquè un treball daquesta mena no saconsegueix enllestir sense lajut desinteressat dalgunes persones. En primer lloc, he de recordar a dues persones molt properes a Joan B. Pastor Aicart i que des de fa temps no estan entre nosaltres. Mestic referint a Juan Pastor Valdés, lúltim fill de Pastor Aicart, i Luis Valdés Pastor, nét de lescriptor. Tots dos, de vegades junts, altres per separat, van treballar de valent intentant que el legat del pare i avi no es perdera, que lobra estiguera ordenada i que poguera fer-se un estudi seriós dels escrits daquell a qui estimaven. Ells transcriviren molts poemes amb les antigues màquines descriure i, fins i tot, Juan Pastor acumulà anotacions per fer un estudi literari i biogràfic de lobra del seu pare. Ni Juan ni Luis comptaven aleshores amb la informàtica que els haguera permés ser més exhaustius, però sense la seua feina, la meua hauria estat senzillament impossible. Si aquest treball és o no aquell estudi que ells hagueren volgut fer i que pel temps i les dificultats no van aconseguir, no podem saber-ho, però nestic segur que sens dubte se sentirien feliços en veure com els papers entre els quals passaven moltes hores no han caigut en loblit i que la seua feina ha sigut finalment útil. Tampoc no puc oblidar a unes altres nétes de Joan B. Pastor Aicart com Fina i Amparo Puig Pastor, tieta i àvia meues, respectivament, de boca de les quals he sentit una i altra vegada les anècdotes de la vida del seu avi, contades sovint a les llargues vesprades dels hiverns de la meua adolescència a Beneixama, sota la fotografia de lescriptor (reproduïda al final daquestes pàgines), lesguard del qual ens mirava des del que per a mi era, en aquell moment, la profunditat dels segles. Sense el fil que elles van saber teixir des de la primera dècada del segle xx fins el mateix 2008 en què va morir Amparo Puig, aquest treball, així com el podeu llegir ara, tampoc no haguera existit.
Daltra banda, he dagrair també a moltes persones linterés que shan pres en aquest assaig. Les notes que Josep Guia havia pres anys enrere i que em va oferir només saber que la borsa destudi havia recaigut en mi em van servir com a punt de partida daquest treball. A lhora de revisar-lo tant Francesc Sarrió, com Susana Pastor i el mateix Josep Guia, han estat dun gran ajut i gràcies a ells el treball és, sens dubte, millor del que era. Àngela Sirera ha estat sempre a la meua disposició des de la Regidoria de Cultura de lAjuntament de Beneixama i Josep Guia i ella han sigut cabdals a lhora daconseguir aquesta edició. Altres persones també mhan prestat, duna o altra forma, el seu ajut desinteressat: Carmen Sanchis, que em va animar a emprendre aquest treball; Rafael Pastor, sense el qual no hauria pogut recollir una bona part del material utilitzat, Rafael Roca, M. Àngels Verdaguer, Amparo Sanchis, Irene Barrachina, Manuel Puig Valdés, Amparo Puig Valdés, Vicenç Conca, Emilia Romero, Antonio Valdés, Silvia Pastor, Vicente Sanchis, Aurora Pérez, Assumpció Orts, Mercedes Valdés, Remedios San Lazaro, Maria Amorós i segurament algú més que ara oblide i a qui demane disculpes.
Acabat el capítol dagraïments només em queda assenyalar un parell de coses que considere importants. Dun costat reiterar al lector que el meu objectiu ha estat en tot moment no jutjar Joan B. Pastor Aicart des dun punt de vista literari o ideològic sinó intentar comprendre la seua evolució i donar a la llum un bon grapat descrits desconeguts que permeten ampliar la imatge i els coneixements que es tenien sobre ell. En segon lloc fer una crida en favor de ledició de la seua obra poètica en valencià. Crec, sens dubte, que és aquesta la part que més pot interessar als estudiosos de la Renaixença, un moviment cultural que no compta amb gaires estudis importants i que en tot cas havien de fer-se sobre la base dallò que veritablement els poetes daquella època van escriure, no només sobre el que és conegut fins ara, sinó sobre el que queda per conéixer.
1. En aquest sentit es conserva la carta que Luis Valdés va dirigir a Fina Puig Pastor amb data 7 de novembre de 1987 en la qual li comunica que «en la tarde de ayer me reuní con el primo Rafael y con Mª Teresa, y que ambos estuvieron de acuerdo con la propuesta que, en nombre de los demás nietos del poeta, les hice. Aunque Rafael habló de posibles y graves dificultades en cuanto a que creía que en el Ayuntamiento no habría sala o habitación apropiada para contener el legado del abuelo, y que en dicho caso, bien estaba todo donde estaba. Pero, claro, para ello habría que hablar antes con el alcalde, con el Ayuntamiento. Y quedamos, en principio, en reunirnos en Benejama el dia 6 de Diciembre todos los nietos que pudiéramos y entrevistarnos con el alcalde, proponiéndole al Ayuntamiento, si es factible, que sea el depositario del legado [...]».
Capítol 1
INFANTESA I JOVENTUT (1849-1874)
1. LES ARRELS
Corria la meitat quasi exacta del segle xix quan va nàixer a Beneixama Joan Baptista Pastor Aicart, concretament el dia 13 del mes doctubre de 1849. El seu pare, Olegario Pastor Belda (1810-1887), natural de Bocairent, havia estudiat el batxillerat de Teologia i després medicina a la ciutat de València, on es va llicenciar lany 1842. Va exercir la seua professió de metge a Beneixama fins que va ser substituït pel seu fill lany 1878. La mare de Joan Baptista, Rosa Aicart Palanca (1818-1904), era natural de la ciutat de València, i amb tota probabilitat havia arribat a Beneixama amb el seu germà Agustín Aicart, sacerdot de la parròquia del poble, el mes de maig de 1847. Joan Baptista va ser el primer fill del matrimoni entre el metge i la germana del rector; després vingué Federico (1852-1857), a qui més tard dedicaria una poesia el seu germà major amb motiu de la seua prematura mort. Lany 1853 va nàixer Evaristo (1853-1919),1 que va acabar sent també una persona molt coneguda al poble per la seua afecció a la música i a la pintura, i a ell seguirien Elisa (1856-1922) i Valeriano (1863-1925).
De lacta del bateig que es conserva en els arxius de la Parròquia Sant Joan Baptista de Beneixama,2 podem assabentar-nos que Pastor Aicart va nàixer el dia tretze a les deu i mitja del matí i que fou batejat pel seu oncle Agustín Aicart, el dia 14 doctubre, amb el nom de Juan Bautista Eduardo. Lacta diu que va ser batejat a casa «sub conditione, por dudar de la validez del bautismo administrado en casa por necesidad». Així doncs, cal suposar que es temia per la seua vida. També ens assabentem per lacta que els seus avis paterns, Juan Bautista Pastor i Maria Gracia Belda, eren de Bocairent i que aquesta ja havia mort en octubre de 1849. Pel que fa als avis materns, José Aicart i Maria Vicenta Palanca, eren naturals de València, de la Parròquia de Sant Martí i mentre que José havia ja mort a Alfarrasí en el moment del naixement de Joan B., Maria Vicenta Palanca vivia al poble de Teresa de Cofrents amb la seua filla Maria Vicenta Aicart Palanca. Aquesta darrera i lavi patern, Juan Bautista Pastor, van ser els padrins del xiquet, tot i que ella fou representada per la seua mare, ja que no devia trobar-se a Beneixama pel naixement del seu nebot. Els testimonis del bateig van ser Cristóbal Pérez i Juan Bautista Cerdà, veïns de Beneixama.
Dels estudis primaris de Pastor Aicart no en tenim notícia, però de seguida trobem informació pel que fa als secundaris. Els seus pares volgueren per a ell un futur millor que el que podria oferir el poble i aprofitant lestructura familiar enviaren el xiquet de dotze anys a estudiar el batxillerat a lInstitut de Segon Ensenyament de València. El jove Joan Baptista vivia aleshores a Torrent, a casa del seu oncle José Aicart Palanca, que era sacerdot en aquell poble i a més arxipreste de la comarca. Com es veu de seguida, Pastor Aicart comptava amb bona part de la família dins de lEsglésia catòlica, també per part de la família de Bocairent hi havia sacerdots. El seu pare mateix havia rebut una sòlida formació teològica. Tots aquests fets, com veurem, marcarien la seua trajectòria posterior com a defensor de la ideologia i la fe cristianes.
Ens conta el seu fill,3 i ens ho contaven les seues nétes,4 que el xiquet havia de caminar molts dies des de Torrent fins a València, on hi havia lInstitut de Segon Ensenyament (actual Institut Lluís Vives) a les dependències de la Universitat, al carrer de la Nau. Tot i que la distància avui ens puga semblar excessiva, hem de pensar en aquelles circumstàncies i en aquella forma de vida. Segons ens han contat, el jove estudiant, que havia de travessar fins i tot un torrent daigua descalçant-se les espardenyes, feia les menjades a la fonda «La Morellana» i dormia algunes vegades al Col·legi del Corpus Christi o del Patriarca així sel coneix perquè va ser fundat al segle XVI pel Patriarca Juan de Ribera, just en front don es trobava linstitut. El Col·legi del Patriarca és un Seminari de lEsglésia catòlica i en els arxius no consta lestança oficial de Pastor Aicart que, segons ens han informat al mateix Col·legi, no seria possible de forma extraoficial, ja que les normes eren i són molt estrictes i només els col·legials admesos com a seminaristes poden i podien allotjar-shi. No obstant això, cap la possibilitat que algun familiar o inclús Miguel Payá y Rico, natural de Beneixama, aleshores bisbe de Conca, tinguera alguna relació damistat amb Olegario Pastor Belda, pare de Joan B.; Payá havia sigut admés com alumne becari al Col·legi del Patriarca,5 era, per tant, antic col·legial, i probablement havia coincidit amb Olegario a la Universitat de València on, com ell, estudiava filosofia i teologia en la dècada de 1830. Més tard, hagueren de tornar a coincidir a Beneixama, don Payá va ser sacerdot des de 1841 fins a 1844, els primers anys dOlegario com a metge del poble. Potser aquest fet va permetre laccés del xiquet del seu poble a les dependències de la venerable institució.