Els valencians, poble d'Europa - AAVV 17 стр.


[] el País Valencià no és una nacionalitat per al PCE, malgrat que pot arribar a ésser-ho amb el temps [] I la raó fonamental daquesta creença és el fet que el País Valencià no ha arribat encara a la plena maduresa de la seua consciència nacional.

Conclusió

Lintent de la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià de participar activament en el procés de reforma política espanyola va quedar frustrat. En 1976, les forces democràtiques valencianes havien estat les úniques en articular un únic ens autònom dacció política coordinada. La generalització a nivell estatal i regional i la sincronia de manera simultània i no progressiva de la ruptura democràtica i de la conformació de governs provisionals van constituir una demanda de la Taula, constant i polèmica. Des daquesta òptica ha de llegir-se la reclamació duna Generalitat i dun estatut dautonomia provisionals, des del moment del trencament amb lautoritarisme franquista.

Així mateix, lopció estratègica per una negociació dàmplia base política i territorial, a escala estatal, responia al substrat autogestionari de bona part de les organitzacions de la Taula, que va ser percebuda com un dels artífex principals de lefímera Plataforma dOrganismes Democràtics.

Com hem vist, tota una altra dinàmica acabà imposant-se. El reconeixement de la legitimitat del segon govern de la monarquia el reformisme i la restricció pactista els moderats esdevingueren, amb el suport actiu del PCE i dels nacionalistes catalans, bascos i gallecs, els elements clau del nou equilibri polític, el qual amb continus ajustosha perviscut hegemònic pràcticament fins lactualitat. Lorigen de la postergació constituent valenciana cal cercar-lo en aquelles desateses reclamacions plantejades lany 1976.

Annex

La discrepància expressada per nosaltres gira entorn de lacceptació per part de lAssemblea de Catalunya de la formulació específica segons la qual la lluita per lautonomia del País Valencià ha dexpressar-se forçosament amb la formació, al moment de la ruptura democràtica, dun govern provisional de la Generalitat valenciana.

Aquest compromís, sostingut amb conseqüència solidària en cas de ser adoptat, portaria de fet lAssemblea de Catalunya a considerar que no hi ha ruptura democràtica a nivell destat sense govern autonòmic del País Valencià.

No creiem que una anàlisi seriosa de la correlació de forces que es manifesta en el marc polític actual permeti exigir com element irrenunciable de la ruptura lesmentada condició. Més encara si tenim en compte que, tot i valorar els importants avenços que shan produït en el grau de consciència del problema dintre del poble valencià, lexigència duna expressió institucional concreta no ha passat per lexperiència històrica duna confirmació lliurement i voluntàriament expressada a través dun pronunciament democràtic, necessàriament precedit dun període en el qual la informació pugui ser divulgada sense cap entrebanc.

Fer de reivindicacions genèricament justes condicions conjunturals irrenunciables pot ésser una política de testimoni, però no una eina per modificar la realitat. Més aviat pot resultar contraproduent de cara a lobjectiu proposat.

Hom pot preguntar-se qui ajuda més a les forces valencianes i a la Taula a avançar cap a lautonomia efectiva: aquells que aplaudeixen posicions maximalistes que poden ser avui un entrebanc en la consecució de la ruptura pactada, o aquells que, com els comunistes catalans, afavorim posicions de serenitat i realisme que poden donar a la pròpia Taula del País Valencià una capacitat negociadora més gran i més madura i assegurar millor la pròpia presencia valenciana en tot el procés unitari cap a la democràcia i cap a la conquesta de lautonomia.

Назад Дальше