Els valencians, poble d'Europa - AAVV 8 стр.


Una vegada vista lactitud del PP respecte a lAVL, caldria analitzar quina és la situació actual en la que es troba la institució normativa amb el canvi de govern i larribada a lexecutiu de la coalició socialista-valencianista.

En principi, podríem deduir que la situació és positiva i hi ha símptomes que permeten fer esta lectura; tanmateix, això no fa sinó reflectir, al meu parer, una impressió superficial que amaga alguns problemes que cal consignar.

En primer lloc, cal deixar ben clar que el nou govern manté una actitud molt més favorable respecte a lús social del valencià i, en eixe sentit, coincidix plenament amb la voluntat de promocionar la llengua que ha defensat sempre lAVL. És ben cert també que el nou govern no vol modificar lestatus institucional de lAVL tal com ho intentà fer el PP. Ara bé, també cal consignar que, a pesar de les mostres públiques de reconeixement del nou Govern envers lAVL, hi ha alguns fets que reflectixen una certa falta de consideració de lexecutiu cap a la institució. Vegem-ne alguns dells:

En qualsevol cas, a pesar dels greus enfrontaments de lAVL amb el govern popular i a pesar de les discrepàncies puntuals amb lactual govern, el fet important és que la qüestió lingüística ha estat dipositada en mans duna institució independent del poder polític i blindada per lEstatut. Els governs van i vénen, lAcadèmia Valenciana de la Llengua, tanmateix, roman.

La recepció del valencianisme de diàleg en els partits polítics

Després desta menció explícita a la qüestió lingüística i a lAVL, voldria parar latenció en el grau dincidència del valencianisme de diàleg en els partits amb representació a la Comunitat Valenciana.

En la meua aportació al llibre Document 88, titulada «Cap a la construcció dun nou valencianisme», vaig tractar de sintetitzar en tres punts les noves propostes nascudes al recer de la Tercera via. Em centrava en tres aspectes que considerava fonamentals per a eixamplar la penetració del valencianisme en el cos social. Neren els següents: la reivindicació dun marc nacional valencià, la transversalitat política del valencianisme i la reconciliació entre la raó i el sentiment.

Pel que fa a la reivindicació dun marc nacional valencià, explicitada per De impura natione i ratificada per Document 88, cal indicar que la publicació de lassaig de Joan Francesc Mira, Sobre la nació dels valencians (1997), ajudà a véncer part de les reticències inicials dels nuclis nacionalistes més identificats amb la proposta política de Països Catalans. Que un referent intel·lectual com Joan Francesc Mira reflexionara i parlara obertament sobre la viabilitat duna nació dels valencians contribuí, sens dubte, a lèxit daquells plantejaments que deu anys abans havia proclamat la Tercera via.

Els objectius del BLOC són els següents: a) Lassoliment de la plena sobirania nacional del poble valencià i la seua plasmació legal mitjançant una Constitució valenciana que contemple la possibilitat duna associació política amb els països amb els quals compartim una mateixa llengua, cultura i història.

Conforme assenyala Amadeu Mezquida:

Ladhesió del Bloc Nacionalista Valencià al marc nacional valencià és explícita, encara que existisquen nuclis de militants que sidentifiquen amb el projecte nacional de Països Catalans. Que el partit nacionalista valencià de referència assumisca sense embuts la nació valenciana és un èxit indubtable del valencianisme de diàleg. Però també caldrà veure el grau de transversalitat que ha assolit esta proposta en altres forces polítiques.

Ladhesió del Bloc Nacionalista Valencià al marc nacional valencià és explícita, encara que existisquen nuclis de militants que sidentifiquen amb el projecte nacional de Països Catalans. Que el partit nacionalista valencià de referència assumisca sense embuts la nació valenciana és un èxit indubtable del valencianisme de diàleg. Però també caldrà veure el grau de transversalitat que ha assolit esta proposta en altres forces polítiques.

Ara bé, una cosa és que existisca eixa possibilitat, i una altra és que, efectivament, sidentifiquen amb aquest marc teòric gent de diferent procedència ideològica. Com hem dit adés, els plantejaments del valencianisme de diàleg han amerat bona part del discurs del Bloc Nacionalista Valencià. Però el Bloc forma part, a hores dara, de la coalició Compromís, en la qual si més no a nivell de missatge electoral el valencianisme és fa més difús (de fet, hi ha líders com Mónica Oltra, que no sidentifiquen amb el nacionalisme, i altres membres de la coalició sidentifiquen principalment amb lecologisme, la lluita contra la corrupció o alguna altra de les banderes de referència de Compromís). En qualsevol cas, atés que el gros de la militància de Compromís pertany al Bloc i que el valencianisme, encara que no figure com lelement principal didentitat sí que està present en la ideologia de la coalició, podem considerar que Compromís recull els plantejaments del valencianisme de diàleg.

Назад Дальше