Els llibres de Consells de la vila de Castelló IV - AAVV 5 стр.


Com ocorre en la resta de llibres editats en aquest volum, al seu interior es poden diferenciar dues parts. Primer, hi ha les sessions del consell, que arriben fins al full 68 vers. A continuació, hi ha un full que sembla haver estat afegit posteriorment i que conté algunes entrades relatives a la capacitat jurisdiccional pertanyent a la institució per resoldre determinats afers i també a la gestió dassumptes relatius a les obres escomeses al palau i lesglésia de Santa Maria. Finalment, al full 70 recte comença el Qüern dels albarans manats fer per lo honorable consell al honrat en Pere Colomer, notari, síndich e clavari de la vila de Castelló, una extensa i molt completa relació de totes les despeses assumides pel consell al llarg de lany en temes molt diversos.

Aquest és el cas de la dissensió que es planteja durant lestiu de 1409, quan Bartomeu Miralles, lloctinent de governador dellà Uixó, convoca la host de la vila de Castelló el dia 14 dagost per anar a Sant Mateu. El recolza en tot moment Pere de Begues, un prohom castellonenc que, després docupar els càrrecs de justícia, jurat, conseller i lloctinent del batle reial, és escollit com a subrogat del lloctinent de governador. Miralles al·lega que es tracta duna ordre reial i insta al consell a complir el manament fet pel monarca, però els jurats i el consell shi oposen perquè el lloctinent es nega a mostrar-los la carta reial que conté la convocatòria de la host i, fins i tot, prenen a Miralles com a sospitós. També sol·liciten ajuda als advocats de València, els quals aconsellen que la host de la vila no siga convocada. Tanmateix, al davant de les elevades multes que amenaça imposar el lloctinent de governador, decideixen reunir la host, que parteix cap a la Pobla Tornesa encapçalada pel justícia, dos jurats i el síndic i clavari de Castelló.

Les difícils relacions existents entre els prohoms locals entre si i amb els oficials reials està al darrere de tot aquest episodi. Ben mirat, encara que no sempre siga visible, aquesta confrontació ritma les sessions del consell, un conflicte que es manté latent durant la resta de lexercici administratiu i que esclata amb tota la seua virulència després de la mort de Martí lHumà. Ara bé, el problema successori es comença a discutir abans del traspàs del monarca el 31 de maig de 1410. En la sessió del 9 de febrer del dit any, es llegeix una lletra dels diputats de la Generalitat a través de la qual es fa saber que el rei ha convocat a la vila a la reunió de les corts del regne de València, destinades a decidir «a qui pertanyerà la succesió dels dits regnes e terres». Immediament, selegeix un síndic que representarà a la vila en les sessions que tindran lloc a partir del 20 de febrer en la casa de la confraria de Sant Jaume, a la ciutat de València. Tanmateix, a pesar daquestes primeres diligències, per qüestions de calendari lequip de govern canvia el 10 de maig de 1410 són els jurats i els consellers de lexercici posterior els que hauran de fer front a aquesta complexa conjuntura, crucial en el destí de la vila de Castelló i de tota la Corona dAragó.

VICENT ROYO PÉREZ

Universitat Autònoma de Barcelona

VICENT GARCIA EDO

Universitat Jaume I de Castelló

CRITERIS DE TRANSCRIPCIÓ I EDICIÓ

1. Es conserven les grafies tradicionals.

2. Es puntuen i separen les paraules segons les convencions de la llengua moderna.

Назад Дальше