Colligite Fragmenta - AAVV 16 стр.


¿Debe ser la Iglesia, debe aspirar la Iglesia a ser «madre y maestra» para el mundo de hoy, según la fórmula de Pablo VI? ¿No deberá pensar más bien en ser abuela, por utilizar un símil de Émile Poulat?

Los padres, padre y madre, tratan no solamente de inculcar unos valores a sus hijos. Su objetivo, máxime en un mundo convulso como el actual, es el de su futuro, piensan en su futuro laboral en primer lugar. Quienes somos padres lo entendemos muy bien porque participamos de esas preocupaciones, anhelos, cuando no angustias, ante la incierta deriva de nuestros hijos. Los abuelos, abuelo y abuela, tratan de ayudarlos a vivir mejor, a que sean más felices, mejor insertados en el mundo también, pero con la distancia de la experiencia de quienes han pasado por todo. Así están menos preocupados por las creencias de sus nietos, incluso por los saberes de sus nietos (sus calificaciones escolares, por ejemplo) que por sus virtudes. Quieren verlos sanos física y psicológicamente, socialmente más aún, contentos consigo mismos, firmes en sus valores como juncos que saben acomodarse al viento sin perder su fuerza, raíz y compostura.

Centrándonos en la dimensión explícitamente religiosa cabe preguntarse si lo esencial está en la búsqueda de la vera doctrina o en el ejercicio de la caridad. Y ello, desde la quintaesencia de la doctrina cristiana, como podemos constatar en los textos bíblicos de Mt 25 o en toda la teología de Juan, por ejemplo, el quinto capítulo de su primera carta. Una vez más Émile Poulat:

Este debe de ser, en nuestra opinión, el espíritu en la propuesta de la fe cristiana, máxime en una sociedad plural y desnortada como la nuestra, poniendo el acento, precisamente en base a esa fe cristiana, en el ejercicio de la caridad. Deus caritas est, como reza la magnífica primera encíclica de Benedicto XVI.

Notas:

CeiMigra (València)

1. PANORÀMICA GENERAL

1.1. Registres, directoris i mapes de la diversitat religiosa

1.2. Lentitat religiosa com a base per a la representació de la diversitat religiosa

Les fonts esmentades proporcionen, fonamentalment, directoris dentitats religioses o de llocs de culte; però també inclouen altres entitats de caire confessional que no es poden identificar pròpiament com a entitats religioses. Els mapes representen el nombre dentitats identificades a un lloc determinat (municipi, comarca, província o comunitat autònoma). Cal explicar per què es pren lentitat, i no lindividu, com a unitat de referència per a la representació de la diversitat religiosa de la societat a un lloc determinat.

Així com és molt difícil arribar a representar un mapa de la diversitat religiosa a partir de la identificació dels individus, és prou més fàcil prendre com a unitat de referència les entitats religioses, llocs de culte, associacions confessionals... Representen la dimensió col·lectiva, més aviat comunitària, del dret fonamental a la llibertat religiosa. Lordenament jurídic espanyol reconeix, seguint la Constitució, persones jurídiques com a titulars del dret fonamental a la llibertat religiosa. Tot i que hi ha una prelació: el subjecte col·lectiu o comunitari daquest dret depèn de lindividu, de la persona física, com a titular primordial del dret.

La necessitat dinscripció a registres públics de les comunitats i altres tipus dentitats per tal que llur personalitat sigui reconeguda jurídicament, facilita la identificació i, aleshores, la comptabilització i representació cartogràfica. Això sí, cal tenir presents certs problemes que ofereixen les categories esmentades per a ladequada representació dels mapes.

El Registre no imposa un model únic dinscripció: pot ser una comunitat local, o pot ser una sola inscripció per a totes les comunitats duna confessió... LEsglésia Espanyola Reformada Episcopal, per exemple, està inscrita com a unitat: de manera que al RER no figuren les comunitats locals (parròquies i missions). El mateix cas passa amb altres Esglésies episcopals, com les ortodoxes. En canvi, la majoria de comunitats cristianes eixides de la Reforma protestant (sigui la Reforma ministerial, sigui la Reforma radical), tenen tantes inscripcions com comunitats locals. Hi ha una notable excepció: lEsglésia Evangèlica de Filadèlfia, que tenia una sola inscripció per a tota Espanya fins fa pocs anys. Excepció notable pel gran nombre de comunitats locals. Pel que fa a altres confessions religioses, la pràctica més freqüent és la inscripció de cada comunitat local.

La representació de mapes de comunitats locals, associacions confessionals locals o de seus dorganitzacions federatives permet comparar com qualla la diversitat religiosa als municipis dun territori donat... amb uns certs límits. No totes les comunitats tenen un nombre comparable de membres, de fidels. Hi ha voltes que la formació i inscripció duna comunitat es deu més a fenòmens de dissidència, o a la voluntat de sumar vots a instàncies federatives (cas que es veu a les comunitats islàmiques).

Malgrat els límits apuntats, la confecció dels mapes de la diversitat religiosa a partir de la representació de les entitats i comunitats locals, així com la de les entitats federatives, és prou expressiva duna realitat que ha crescut notablement en els últims vint anys.

1.3. Diversitat religiosa i geografia de la Comunitat Valenciana

Hom pot pensar que hi ha un lligam entre població i diversitat: quanta més població a un territori, més probabilitat de veure-hi representada una major diversitat. Aquest principi és correcte en termes generals quan sobserva el conjunt de València. La població es concentra al litoral. La ciutat de València és lurbs més poblada. Més encara si es té en compte la conurbació que forma amb localitats de làrea metropolitana, fins i tot deixant a banda Torrent. Alacant i Elx, segona i tercera ciutats en població, formen una altra gran conurbació. Es pot tenir també en compte llur relativa continuitat amb Torrevieja, quinta ciutat en població, just per darrere de Castelló de la Plana. A més, prop de Torrevieja es troba Orihuela, la sisena ciutat en població. Així com es pot considerar la catifa de municipis de la Vega Baixa del Segura. Després dOrihuela vindria Torrent pel que fa a la població, i després Gandia, Benidorm, Sagunt, Paterna...

Назад Дальше