Colligite Fragmenta - AAVV 8 стр.


Així doncs, en aquest context de religiositat nord-americana, en el qual lexperiència individual esdevé el criteri de validesa, subica la matriu de les noves formes despiritualitat, filles de la cultura postmoderna, tant en la versió més alternativa com en les denominacions fonamentalistes. En tots dos casos, lespiritualitat sentén com una opció personal. Cada individu tria els mites, símbols, rituals o normes que més li convenen segons les seves preferències o necessitats.

A petita escala, en molts països es viu un procés de desgavellament de la comunitat territorial (la parròquia) en benefici de lelecció individual, basada en motius afectius o ideològics. Lafinitat ha substituït la proximitat com a criteri determinant en la formació de comunitats. El creixement espectacular de les Esglésies evangèliques està relacionat amb aquest procés; preval lopció de lindividu per damunt de les consideracions geogràfiques.

Laccent posat en lexperiència personal sovint sassocia al cos, un dels principals definidors de la individualitat. Cal recordar que és un element important en leconomia de mercat, ja que les seves necessitats generen consum. El culte al cos és imprescindible per al desenvolupament duna sèrie dindústries i dactivitats econòmiques. Per això no ens ha destranyar la seva utilització com a eina en el treball espiritual, superant així els prejudicis propis dun espiritualisme desencarnat i repressiu.

5. LA GLOBALITZACIÓ

La secularització ha desmantellat lequilibri nascut de la Pau dAugsburg (cuius regius, eius religio), que estatalitzava la vida religiosa per evitar guerres civils. Actualment, llevat dalgunes excepcions, la pràctica religiosa ja no està en funció de les directrius polítiques emanades dels Estats confessionals.

A més, sestan desdibuixant els límits fronterers entre els Estats per facilitar la lliure circulació de persones, béns i capitals. Però alhora també sestà produint el traspàs didees, objectes culturals, informacions i formes de consum generant una cultura global. El nou marc socioeconòmic ha afectat lestructura del fet religiós.

A mesura que desapareixen les fronteres estatals, es desterritorialitzen els cultes locals i es deslocalitzen les institucions religioses. Les noves potències econòmiques exporten espiritualitat. La decadència de les religions europees contrasta amb lembranzida de levangelisme nord-americà, lexpansió de lislam dels països productors de petroli o la popularitat de les religions de lÍndia o de la Xina, els gegants asiàtics.

Els sociòlegs adverteixen que aquest procés dinternacionalització imposa certes condicions. La lliure circulació de creences, la transferència de costums, els préstecs entre religions, el nomadisme espiritual o la internacionalització de lexperiència tenen un preu.

A fi que les creences puguin funcionar en un entorn cultural diferent, és imprescindible configurar-les amb un format compatible amb altres maneres de creure. Actualment, si una religió aspira a ser universal (o global) sha desforçar a ser culturalment neutra. La dissociació entre religió i territori, és a dir, la desterritorialització, comporta un procés de desculturació (o exculturació), de desconnexió de la cultura matriu i dobertura a processos dhibridació i de mestissatge.

El procés de desterritorialització és acompanyat pel sorgiment dun neotribalisme globalitzat en què els marcadors estètics són essencials. Així, a través de la indumentària es marca la diferència amb qui hom comparteix espai i, alhora, es reafirma ladhesió amb qui participa de la mateixa fe.

Les creences se simplifiquen i sestandarditzen com a efecte de les interrelacions sorgides en un món interconnectat. Sestà formant una espiritualitat postmoderna que pot prescindir de les arrels religioses locals perquè disposa de les aportacions duna religiositat globalitzada.

6. LA DISLOCACIÓ DEL SAGRAT

Un cop descrites les variables socioeconòmiques que, dins de la lògica de la postmodernitat, incideixen en la configuració del fet religiós en el món davui, passem a analitzar com afecten lestructura interna del sagrat.

Mentre les religions convencionals han mantingut lhegemonia, sha sobreentès que la tradició era una matriu on es gestava lexperiència. Daquí la importància de la transmissió de la fe a través de les institucions socials: família, escola i organitzacions religioses. La crisi daquest sistema institucional ha desarticulat les estratègies de transferència de la fe. Aquest fet explicaria en gran mesura la desafecció que pateix el cristianisme en el món occidental.

En ocasions, satorga una rellevància tal a la doctrina, al ritu, als preceptes o a la institució que les formes culturals acaben reemplaçant lautèntica experiència del sagrat. Sabsolutitzen les formulacions religioses tot atribuint característiques sobrenaturals i eternes a aspectes purament conjunturals. Aquesta distorsió és, de fet, un acte didolatria, ja que es confon Déu amb les imatges que el representen, la revelació amb els arguments que lexpliquen, les accions divines amb els ritus celebrats per commemorar-les, lamor amb el compliment de les normes que lexpliciten.

La transmissió de la fe és quelcom més que la simple transferència duna doctrina o la perpetuació dunes creences. La tradició és el contenidor que preserva la memòria de les experiències dels avantpassats. El llegat de la fe està configurat per unes vivències traduïdes i transmeses culturalment; no es pot reduir a unes veritats, equiparables a les formulacions científiques o filosòfiques.

Назад Дальше