Captius i senyors de captius a Eivissa - Antoni Ferrer Abárzuza 11 стр.


Combatre la idea duna captivitat domèstica no ha dimpedir detectar que en ocasions la divisió sexual de les feines vigent entre els senyors de captius o latribució cultural de característiques a un i altre sexe es reflectien en lús que es feia dels captius i les captives. La mateixa D. Blumenthal considera que els mascles eren preferits per a la feina agrícola o menestral i les captives per servir a les cases, a més daltres feines estacionals. A la vegada, però, com sha dit, Blumenthal sadona bé que aquest ús agrícola dels captius mascles no implicava deixar de fer-los servir en altres tasques relacionades amb allò «domèstic».

M. Balard dedicà un temps a conèixer qui eren els propietaris de captius a la Gènova del segle XIV i detectà preferències en ladquisició de captius o captives segons fos la seua activitat professional. Així, els menestrals, en conjunt, tenien un contingent captiu de lleugera majoria masculina i els mercaders, notaris, ciutadans, etc. preferien tenir captives a captius. No obstant això, aquest autor afirma que els pagesos («ortolani») només representaven el 5% dels senyors de captius i que per tant

A Eivissa, posada com a exemple dindret on segons el mateix Balard hi havia un «esclavage agricole», els pagesos representaven un percentatge menor del 5% entre els senyors de captius. El mateix es pot dir de Mallorca, i els captius de les comandes templeres pertanyien de fet als templers i no a pagesos. Almenys en el cas de València, una ciutat més petita però en configuració i funcions comparable a Barcelona o Venècia, shan posat exemples de captius urbans fent, estacionalment, feina agrícola.

Lestudi dels senyors o amos de captius, que són les designacions que apareixen a les fonts, mostra que pertanyien a les famílies més acabalades de lilla, involucrades en el govern municipal i senyorial, amb terres a les zones més aptes per als conreus de producció especulativa, la vinya sobretot. No era així només a Eivissa, lestudi de R. Salicrú fet a partir de les dades de la Guarda desclaus de la Generalitat de Catalunya de 1424 mostra com els mercaders, els ciutadans i els nobles eren els que posseïen major nombre de captius. Igualment, les dades obtengudes per O. Vaquer dels protocols notarials de Mallorca entre 1448 i 1500 apunten en el mateix sentit.

Назад Дальше