Captius i senyors de captius a Eivissa - Antoni Ferrer Abárzuza 15 стр.


La colonització amb pagesos portats de grat o a la força des del continent va posar en marxa el sistema de rendes, senyorials i eclesiàstiques, el proveïment del mercat urbà, un contingent de defensala consolidació, en suma, de lacte iniciat amb la conquesta. Paral·lelament a la promoció duna agricultura basada en establiment de colons emfiteutes i alouers de producció condicionada per lexigència de renda, sen va crear una altra els pagesos de la qual eren captius. Els seus promotors i propietaris eren els prohoms que ben aviat apareixen implicats en totes les baules de la cadena daccions que assegurava la disponibilitat de captius: des de la captura al seu ús en les vinyes, els camps i les salines. El teixit social format per ciutadans pagesos obligats a la satisfacció de rendes agrícoles i drets municipals senyorials i reials tenia una estructura diferent; fins i tot la ubicació geogràfica de les terres de pagesos i de les terres de senyors treballades per captius era diferent, com més endavant es tractarà.

C. Verlinden, probablement sorprès per la relativa gran quantitat de documents de la societat Datini que relacionaven Eivissa amb el mercadeig i lús de captius, es demanà si lilla no havia tengut un paper de mercat de redistribució:

Les afirmacions de Livi i de Verlinden es basaven, com sha dit, sobretot en la documentació de larxiu Datini. Els documents daquella societat mercantil referits a Eivissa únicament abracen els darrers anys del segle XIV i els primers del XV, concretament entre 1397 i 1403. Dins daquell lapse, el període en què està documentada la presència dun agent de Datini a Eivissa és entre el 1399 i el 1401. Certament, lagent de Datini va adquirir captius tant de corsaris com de mercaders i en trameté una part fora de lilla, sobretot a València; els captius esmentats figuren a les llistes de lapèndix. Els documents de Datini editats totalment o parcial per Livi són 208, dels quals 64 tenen relació amb Eivissa, això és, el 30%. A la vista daquesta presència dEivissa als documents dels florentins no es fa estrany que primer aquest autor i després C. Verlinden se sorprenguessin. Ara bé, no tots els documents de Datini tenen relació amb el comerç de captius. A partir exclusivament dels documents editats per Livi, passaren per les mans de lagent de Datini a Eivissa 49 captius; dells, amb seguretat, 17 foren enviats fora de lilla; respecte de la resta, se sap que Giovanni de Genaio, lagent de Datini, revenia captius a la mateixa illa i per tant no es pot assegurar si hi romangueren o foren embarcats novament, amb rumb a València o a Mallorca, les ciutats amb què més mercadejava aquell agent.

Назад Дальше