Captius i senyors de captius a Eivissa - Antoni Ferrer Abárzuza 18 стр.



Mapa de lilla dEivissa amb indicació del seu relleu i de les línies divisòries de les senyories medievals i el pla de Vila (Autor: Joan Costa Bonet).


Plànol de la vila dEivissa amb les murades medievals i les renaixentistes. Shi assenyalen els topònims esmentats als llibres dobra analitzats (Autor: Joan Costa Bonet).


Plànol de lentorn immediat a la vila dEivissa; és un detall del plànol aixecat per Joan Ballester lany 1738, conservat a lAHE, sobre el qual shan grafiat la línia de costa actual i alguns dels topònims que apareixen a les següents fonts: 1, Llibre de clavaria de 1373-1374; 2, Llibre de lobrer de 1489-1490, i 3, Llibre de lobrer de 1493-1494. (Autor de les modificacions: Joan Costa Bonet).


Fotografia aèria feta per la Força Aèria nord-americana el 1956. Correspon a la part meridional de lilla amb les Salines i la vila, shi han indicat els camins i topònims esmentats als documents analitzats (Autor de les modificacions: Joan Costa Bonet).

Fotografia aèria feta per la Força Aèria nord-americana el 1956. Correspon a la part meridional de lilla amb les Salines i la vila, shi han indicat els camins i topònims esmentats als documents analitzats (Autor de les modificacions: Joan Costa Bonet).

El pla de Vila és tota lextensió de terra els vessants de la qual menaven les aigües a la badia de la ciutat dEivissa. Almenys aquesta és la descripció geogràfica, perquè la part més occidental del pla sovent no es considerava del pla de Vila sinó de les Salines en els capbreus del segle XIV i XV (CAEV especialment). Lexplicació daquesta, diguem-ne, anomalia és que la jurisdicció de larquebisbe entrava dins laiguavés o conca hidrogràfica del pla de Vila i aquesta part era assimilada a la resta de la partida de larquebisbe, que comprenia el pla de les Salines i per això era anomenat quartó de les Salines. No debades, en aquella part propera a la vila, el conjunt format pel pla de Vila i el de les Salines queden separats pel límit de les jurisdiccions de larquebisbe i del paborde de Tarragona. Aquest límit era el camí de la Joveria finca documentada al CAEV amb aquest mateix nom i existent encara avui dia. El dit camí es bifurcava en el tram entre la dita Joveria i lAbeurador, més prop daquest darrer; el brancal de ponent arribava a Portmany i el de llevant a Albarca i a Balansat. Les terres a ponent daquest camí de la Joveria eren de jurisdicció de larquebisbe de Tarragona i les de llevant del paborde també de Tarragona, fins que tocaven amb les de Balansat també de larquebisbe a un camí que travessava les feixes (el camí dels Quatre Cantons). La traça daquella divisòria, una línia neta en el paisatge, és visible encara a la fotografia aèria de 1956.

H. Kirchner, en el seu estudi del pla de Vila a partir dels capbreus, observa una acumulació desments a condomines en la zona més propera a la vila. Les condomines les interpreta com parcel·les tancades dhort o de vinya i fins i tot poden tenir una casa o altra construcció menor. A la zona de prat sesmenten trossos de prat, cosa que indica que havia estat dividit en tinences, i també alguns horts, freqüents a la franja més interior; mentrestant, a la zona exterior del perímetre irrigat hi havia camps, vinyes i també horts, en aquest cas irrigats amb sénies. Enfora daquesta zona més parcel·lada es troben rafals i alqueries.

Els noms de les partides jurisdiccionals feudals conservaren els dels ağza preexistents però la major part mudaren al poc temps substituïts per altres de nou encuny. Així lantic ğuz de Šarq (a partir dara Xarc, com lanomenen els documents feudals més primerencs), primerament de Pere de Portugal, passà a ser la partida de linfant Jaume a partir de 1256, rei des de 1276. Per això fou anomenat partida o quartó del Rei, denominació compartida amb el nom quartó de Santa Eulària per una capella posada sota aquesta advocació documentada el mateix 1276. El ğuz de Banu Zamid passà a ser conegut com partida o quartó de Balansat, el nom andalusí duna de les alqueries importants daquell districte. Portumany únicament recuperà la fonètica original de Portmany. Al-Garb, nom àrab del punt cardinal oest, passà a ser conegut com quartó de les Salines per la preponderància que els estanys saliners tenien en aquella contrada. Finalment, al-Hawz, el territori al voltant del nucli urbà, escrit Alhaueth en els textos feudals, quedà dividit en quatre porcions assignades a cada una de les quatre partides jurisdiccionals i fou anomenat pla de Vila.

Назад Дальше