Captius i senyors de captius a Eivissa - Antoni Ferrer Abárzuza 19 стр.


Els noms de les partides jurisdiccionals feudals conservaren els dels ağza preexistents però la major part mudaren al poc temps substituïts per altres de nou encuny. Així lantic ğuz de Šarq (a partir dara Xarc, com lanomenen els documents feudals més primerencs), primerament de Pere de Portugal, passà a ser la partida de linfant Jaume a partir de 1256, rei des de 1276. Per això fou anomenat partida o quartó del Rei, denominació compartida amb el nom quartó de Santa Eulària per una capella posada sota aquesta advocació documentada el mateix 1276. El ğuz de Banu Zamid passà a ser conegut com partida o quartó de Balansat, el nom andalusí duna de les alqueries importants daquell districte. Portumany únicament recuperà la fonètica original de Portmany. Al-Garb, nom àrab del punt cardinal oest, passà a ser conegut com quartó de les Salines per la preponderància que els estanys saliners tenien en aquella contrada. Finalment, al-Hawz, el territori al voltant del nucli urbà, escrit Alhaueth en els textos feudals, quedà dividit en quatre porcions assignades a cada una de les quatre partides jurisdiccionals i fou anomenat pla de Vila.

Els topònims que apareixen a les fonts designaven sobretot indrets de la vila i del seu entorn immediat. És lògic que així sigui perquè eren documents produïts per la Universitat dEivissa, amb seu a la vila i amb potestat per a la regulació de la vida urbana, amb oficials municipals com el mostassaf. Aquest òrgan de regiment municipal va ser formalment constituït lany 1300, tot i que el primer llibre de comptabilitat és el ja citat Llibre de clavaria de 1373-1374. Des del segle XIII els prohoms gestionaven el negoci de la sal, per la qual cosa el manteniment de lestany saliner passa a la competència de la Universitat. Això explica lal·lusió a topònims ubicats a les salines que fan els llibres municipals i que hi hagués oficials de la Universitat encarregats plenament daquella activitat salinera: lescrivà de la sal i el guardià de la sal.

La vila fins a la meitat del segle XIV era formada pel Castell, al cim del pujol; lAlmudaina contigua al Castell, adossada al seu mur de loest i circuïda ella mateixa per una murada que donava a lexterior pel sud i loest i dins de la vila pel nord. El primer recinte de la vila sestenia sobre el vessant nord del pujol, entre dues murades que des del Castell i lAlmudaina descendien pendent avall. El segon recinte, a cota més baixa, repetia aquella configuració. Als peus de la murada nord daquesta segona tanca sestenia, sobre la costa o la falda del puig, el raval documentat al CAE i CLVT. LAlmudaina, com el Castell i tota la vila, es va dividir en tres jurisdiccions arran de la conquesta de 1235, una per a cada un dels senyors de lilla. La part del rei fou la situada sobre la façana sud del recinte, on es construí la casa del lloctinent reial, anomenat després governador. Els llibres analitzats més avall detallen les despeses fetes en la reparació de torres i les estances del Castell i de lAlmudaina.

La tesi que és a lorigen daquest llibre conté el detall de les fonts documentals en les quals es basa la narració sobre els captius dEivissa. Ací sen fa al·lusió de manera més succinta. Són documents conservats a lAHE i datats entre el segle XIII i el final del XVI; a lARM també es feren cales prospectives a la sèrie de «Lletres comunes» i, naturalment, es va fer un buidatge amb pretensions dexhaustivitat tanmateix impossible de la bibliografia disponible. Aquells esments a captius saplegaren en una base de dades que ha permès el seu tractament conjunt i estadístic. Les notícies proporcionades per les fonts són bàsicament de dos tipus: al·lusions més o menys concretes a captius individuals i referències genèriques a la captivitat, a lús que es feia dels captius. Unes i altres han resultat fonamentals, les primeres perquè han permès comptar els captius i les altres perquè han fornit el discurs dinformacions de caire general de gran interès.

Això pel que fa als captius, però una part molt important de la tesi original consistí en la caracterització, la prosopografia, dels senyors de captius concrets, amb nom i cognom, un a un. Aquells usuaris de captius foren els inductors de tota la mecànica de la captivitat i per això es feia necessari saber qui i quants eren, què tenien, què feien. Aquest coneixement es va obtenir de totes les fonts disponibles, especialment dels capbreus. Lextens resultat de la recerca sobre els senyors de captius, una mena de prosopografia de cada un dels quatre-cents setanta-vuit identificats, no sha inclòs en aquest llibre.

Назад Дальше